Nieuwsberichten

SPEEL! Talentworkshops bij Jazz te Gast

Op het festival is een Talentstage waar talenten zich kunnen laten zien en horen. De talentstage is bijna vol, maar zijn nog een paar plekken beschikbaar!

Voorafgaand aan het festival, tussen 10 en 12 uur ’s ochtends kun je een workshop volgen bij één van de artiesten van het festival. Je kunt meedoen als duo, trio, groep of solo, wat je wilt.

Hoe gaat het in zijn werk? Natuurlijk doen alle talenten die spelen op de talentstage ook mee met de workshops. Maar ook als je niet op de talentstage wilt of kunt spelen, dan kun je een workshop volgen. Je kunt dan ook meedoen aan de jamsessie om 18.30 uur op de talentstage.

Om 10 uur verzamelen we in Balk (De Gast in Zuidhorn, vlakbij het station) daar zijn ook de workshopleiders aanwezig:
· Micheal Moore (saxofonist / klarinettist, New York)
· Jonas Burgwinkel (slagwerker, Berlijn)
· Tony Roe (piano / keyboards, Amsterdam)
· Kurt Weiss (trompet, Groningen)
· Reinout Douma (piano / ritmesectie Noorpool Orkest)

Het is handig (maar niet verplicht) om je op te geven voor de workshops en de talentstage, zodat we je kunnen bereiken met laatste nieuws. Stuur een berichtje naar Iris en/of hou de website van VRIJDAG in de gaten.

Dit is een unieke gelegenheid om andere talenten te ontmoeten en om (gratis!) feedback te krijgen van ervaren topmuzikanten.

Dineren op Jazz te Gast

Ook deze editie kan er tussen het middag- en avondprogramma in gedineerd worden in de straat De Gast. Deze maaltijd zal verzorgd worden door Zalencentrum Balk.

Het leuke aan deze maaltijd is dat we met artiesten, vrijwilligers en bezoekers samen aan een lange tafel gaan eten aan De Gast. Er is keuze uit een vegetarische-, vlees of vismaaltijd en deze is inclusief een drankje (fris of alcohol). Er kan gegeten worden tussen 18:30 en 20:00 uur.

Kaartjes zijn online te koop (€12,50 excl. servicekosten).

Kaartverkoop gestart!

We zijn begonnen! De kaartverkoop voor het afsluitende concert van het Noordpool Orkest & guest is gestart. Met gastoptredens van solisten uit de ‘Green House’: een project waarbij een groep van vooraanstaande Nederlandse, Duitse, Zweedse en Amerikaanse musici uit de jazz en aanverwante muziek samenkomt om in korte tijd een aantal gloednieuwe projecten te bedenken.

In deze ‘Green House’ zitten o.a. Joris Roelofs, Nora Fischer, Michael Moore, Jonas Burgwinkel, Ben van Gelder & Petter Eldh. Een aantal van deze musici zullen aansluiten bij het Noordpool Orkest. Spontaniteit en interactie staan hierbij voorop. Er zullen een aantal eerste ontmoetingen plaatsvinden op het podium.

De kaarten zijn verkrijgbaar via deze link of bij ’t Kappertje (Hoofdstraat 29 B te Zuidhorn).

De lessen van Nadine Strang

Ook deze editie wil Jazz te Gast ook graag weer de jonge muzikanten onder ons onderdeel laten zijn van het festival. Dit zal gebeuren door een aantal lessen te verzorgen op vijf verschillende basisscholen in Zuidhorn (De Borgh, Het Anker, De Vlieger, De Windroos & De Brug). Degenen die willen kunnen zelfs meedoen met de opening van Jazz te Gast!
Deze lessen worden verzorgd door Nadine Strang, die inmiddels al jaren als muziekeducator werkt en zich via verschillende wegen heeft gespecialiseerd. Nadine heeft een erg bijzondere werkwijze ontwikkeld, waar we haar graag over laten vertellen:
“Naast dat ik zelf jazz zang aan het conservatorium van Amsterdam heb gestudeerd, werk ik bijvoorbeeld al 10 jaar op de educatie afdeling van het Muziekgebouw aan het Ij. Hier geef ik workshops rondom zang, muziek improvisatie en componeren. De deelnemers leren hier op speelse wijze musiceren en componeren op allerlei bijzondere klankinstallaties. Een van de werkvormen die ik daarbij gebruik is CMM (Creative Music Making), dit is een werkvorm waarbij deelnemers aan de hand van een reeks speelse oefeningen tot het improviseren en musiceren komen.
Daarnaast werk ik al jaren met heel veel plezier met de Kobranie methode. Hier staan het ‘componeren on the spot’, creatieve maakprocessen en het dirigeren met speelse tekens centraal. Je hoeft hiervoor geen ervaring te hebben met het maken van muziek. Iedereen kan het! Het gaat vooral om een hele vrije manier van muziek maken die laagdrempelig, speels en zeer creatief is. Het leuke is dat deelnemers ook zelf de leiding kunnen nemen bij het maken van een stuk. Dit heet dan de processor. Diegene die het stuk leidt nodigt de andere spelers uit om iets toe te voegen aan het geluid dat al klinkt. De processor leidt het stuk als het ware in goede banen. Het geeft altijd een kick om een muziekstuk te horen ontstaan onder leiding van een van de deelnemers. Voor zowel kinderen als volwassenen, als voor amateurs en professionals is dit een fantastische manier om muziek te maken!
Door al deze ervaringen  heb ik inmiddels een rugzak vol werkvormen die ik inzet bij het improviserend muziek maken voor het Jazz te Gast project. Wat ik het belangrijkste vind is dat iedereen zijn eigen inbreng mag bepalen en dat alle deelnemers daarmee eigenaar van de muziek worden.
Kinderen leren goed naar elkaar te luisteren en leren bewuste, muzikale keuzes te maken. Ze leren ook om zichzelf te laten horen, of om soms juist even te wachten en anderen de ruimte te geven. Allemaal vaardigheden die je ook in je sociale leven tegenkomt. Het heeft dus niet alleen een muzikaal, maar ook een heel sterk sociaal aspect!”

Vrijwilligers

Voor deze editie van Jazz te Gast zijn wij nog op zoek naar vrijwilligers! Op voorhand zoeken wij mensen die ons kunnen helpen met flyer- en posterverspreiding. Tijdens het festival kun je ons helpen in de horeca en hospitality. Natuurlijk hebben we ook nog een paar handen nodig voor het bouwen en sjouwen van de verschillende podia en dergelijke. Wil je ons komen helpen? Meld je dan aan op vrijwilligers@jazztegast.nl.Geef hierbij gerust aan wat jij leuk zou vinden om te doen, dan kunnen we daar rekening mee houden.

Reinier Baas brengt de toekomst van jazz naar Jazz te Gast

Reinier Baas zal een Nederlands tintje geven aan de artistieke leiding die verzorgd wordt door Dave Douglas. Samen zullen zij muziek componeren met de verschillende artiesten.

Reinier Baas is een gitarist en componist, gevestigd in Amsterdam. Hij heeft de leiding gehad over ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’ sinds 2010, waarmee hij tourde in Japan, Australië, Nieuw Zeeland en Europa. Zijn tweede album met het kwintet leverde hem de prestigieuze Edison Award in 2013. Zijn laatste plaat, ‘Reinier Baas vs Prinses Discombobulatrix’, is een deels geïmproviseerde grotendeels instrumentale opera, waarvoor hij samen met wereldberoemde illustrator Typex en een groep 14 klassieke en jazzmuzikanten werkte.

Artist in residence niemand minder dan Dave Douglas!

Dave Douglas is een zeer succesvolle trompettist, componist, onderwijzer en ondernemer uit New York en beroemd om de enorme breedte van zijn werk en voor het tegelijkertijd actief houden van een gevarieerde set van ensembles en projecten. Zijn unieke bijdrage aan de geïmproviseerde muziek is erkent met meerdere onderscheidingen, waaronder een Doris Duke Artist Award, een Guggenheim Fellowship, een Aaron Copland award en twee Grammy nominaties. Onder zijn leiding repeteren de artiesten op vrijdag 9 juni een uniek programma in. Ook schoolkinderen en jong talent doen mee.

Speciaal voor Jazz te Gast komt Dave naar Zuidhorn om hier samen met andere muzikanten te componeren en te spelen in nieuwe samenstellingen.

 

Programmeurs voor Jazz te Gast 2017 bekend!

De programmeurs van deze editie zijn niemand minder dan Felix Schlarmann en Norbert Kögging. Drummer Felix Schlarmann is onder andere lid van de Nederlandse powerjazz formatie BRUUT, maakt deel uit van de jazz faculteit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, componeert, presenteert het radioprogramma JazzNotJazz en is oprichter en muzikaal leider van Jazzfest Amsterdam. Norbert Kögging is zanger, componist, tekstschrijver, vocal coach en festivaldirecteur van het Jazzfest Amsterdam.

Samen zullen zij zich over buigen over de programmering van Jazz te Gast 2017.