Reinier Baas

Entrepreneur

De Amsterdamse gitarist en componist Reinier Baas (1985) staat sinds 2010 aan het hoofd van ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’, waarmee hij tourde in Nederland, Zweden, Japan, Nieuw-Zeeland en Australië. De groep bestaat uit een aantal vooraanstaande generatiegenoten: altisten Ben van Gelder en Maarten Hogenhuis, bassist Sean Fasciani en drummer Mark Schilders. Zijn tweede plaat met het gezelschap werd in 2013 bekroond met een Edison in de categorie Jazz Nationaal.

“Gitarist / componist Reinier Baas is de ongekroonde koning van de hedendaagse jazz. Een adembenemend talentvol gitarist, die met zijn instrument weet te imponeren en ontroeren en bovendien een begenadigd componist is die risico’s durft te nemen”. – JAZZISM

In 2016 kwam ‘Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix’ uit, een project dat voortvloeide uit een compositie opdracht van het North Sea Jazz Festival. In een samenwerking met striptekenaar Typex, sopraan Nora Fischer en een keur aan klassieke- en jazzmusici, wordt gezocht naar een manier om de processen die ten grondslag liggen aan doorgecomponeerde muziek en improvisatie met elkaar te verenigen. Het gevolg is wat het Parool ‘een totaalconcept van opera, performance, animatie en jazz’ noemde. De tournee en de bijzondere uitgave (een tinnen blik inclusief stripboek van de hand van Typex) leidden tot enorm veel media-aandacht, met interviews in het NRC en de Volkskrant, en optredens bij De Wereld Draait Door en Vrije Geluiden.